Hoge Noorden Connect

HNC

Lichtjes geïnspireerd door het wanna be hiphopwerk van Linguistic Showdown, het Brasschaatse collectief waar zijn neef Steven Lembrechts aka LateNite deel van uitmaakte, begon Yannick Lembrechts (Grote Jan) ook te schrijven. In Sam Vercammen (Mas-ive) en Seba Eyckmans (SEBA) had hij de perfecte partners in crime gevonden. Drie jonge knapen uit Sint-Job klaar om het hip-hoplandschap te veroveren. Om een tot op het heden onbekende reden besloot het trio om bij de eerste shows die ze konden versieren Matthias Gulickx (Prozak) mee te nemen. Een beslissing die ze nu waarschijnlijk enorm betreuren. Matthias maakte ook deel uit van Linguistic Showdown, waarmee hij, opererend onder een Engelse naam te triestig om te vermelden, al een beperkte podiumervaring had opgebouwd. Het viertal besloot voortaan muziek uit te brengen onder de naam Hoge Noorden Connect.

Een cypher werd het allereerste wapenfeit. En ondanks het overduidelijk amateuristische niveau van dit filmpje, blijft het tot vandaag de dag views genereren en heeft het hen in één klap op de map gezet.

Via via leerde SEBA dan Tim Slegers (Penny) kennen, de mede-oprichter van SG records, die tevens nog met Prozak op de schoolbanken én in een basketbalploeg had gezeten. De twee zaten zelfs samen in een rapgroepje. Een rapgroepje dat zulke armzalige geluiden produceerde dat beide heren het hele gebeuren doorgaans doodzwijgen.

Vrij snel gebeurden alle opnames bij Penny, en aangezien die, vermoedelijk door iets te vaak onder invloed te zijn, een enorm potentieel zag in de groep, was het niet meer dan logisch dat hij hen een contract aanbood. Jonge mensen denken natuurlijk altijd dat ze alles zelf beter kunnen, dus er werd even getwijfeld, maar uiteindelijk besloot het viertal toch om toe te treden tot het SG-koninkrijk (toen eerder nog een paaldorp).

De groep begon dan ijverig (en ook vaak helemaal niet ijverig) te werken aan hun eerste album, dat ‘Uit De Hoogte’ zou gaan heten. De eerste single van dat album ‘Down Met HNC’ bleek even goed aan te slaan als de eerste cypher en ligt grotendeels aan de basis van de ingebeelde bekendheid die de groep nu geniet.

Het album bereikte veel meer mensen dan de groep ooit had kunnen denken, wat resulteerde in een jaar vol shows. Nieuw materiaal bleef echter even uit. Er werd gewerkt aan nieuwe projecten, maar het nodige ongeluk en de nodige nonchalance zorgden ervoor dat er van deze plannen uiteindelijk niets in huis kwam. Gelukkig was er af en toe SEBA om de hongerige luisteraar tevreden te stellen.

Veteraan Prozak vond dan dat er toch iets uitgebracht moest worden in 2013 en gooide samen met Penny nog net voor de jaarwisseling het gratis album ‘Proteïne’ online. Een divers album vol jammerlijke autotune en zielige stoerdoenerij. Toch loste het de verwachtingen in en na enkele dagen hadden al 1500 ongelukkigen het cd’tje op hun computer gezwierd.

Momenteel werkt HNC aan nieuw materiaal. En, wees gerust, deze keer zullen de opgenomen tracks het daglicht zien. De jongens zijn er klaar voor.